Egy apa naplója

A TB tanácsado

2017. február 19. 12:58 - wocci

Január elején az volt tervben, hogy besétálunk a TB-hez és megkérdezzük, mikor mit kapunk, mit kell tennünk stb. Szerencsére egy jó ismerősöm megkérdezte, miért nem beszélek egy TB tanácsadóval? Nem is tudtam, hogy van ilyen. Van adó tanácsadó, pénzügyi tanácsadó, de TB tanácsadó? Rákerestem a neten, az első találatot megnéztem, felkerestem. Már a megkeresés hetén találkoztunk. Próbálom összeszedni, amit megtudtam. Fontos, hogy mindegyik támogatás igénylésének más-más határideje lehet. Figyelni kell, nehogy kicsússzunk az igénylési időből.

A legtöbb támogatáshoz szükség van meglévő biztosítási jogviszonyra. Nem kell elkeseredni, javaslom mindenkinek, egyeztessen egy ilyen tanácsadóval, mert sok megoldás létezik amivel megfelelhetünk a támogatás követelményeinek.

Gyerek születése több támogatással jár(hat):

Csecsemőgondozási díj (CSED): Valakinek az elődje ismerős lehet, ez volt a TGYÁS. Ezzel a szülés előtt álló kismamákat szeretnék támogatni.

Mi kell ahhoz, hogy megkapják?

  • Legalább 365 napnyi biztosított jogviszony az elmúlt 2 évben. (Volt munkahelyük.)
  • Fontos, hogy biztosítási idő alatt szüljön az anyuka (munkahelyről ment el szülési szabadságra), vagy annak megszűnése után maximum 48 nappal.
  • Ha a kismama várandóság alatt is dolgozik, akkor nem kaphat CSED-et.

Mennyi járhat?

Nem mennék bele a számolgatásba, bevallom én se tudom, de nagyon sok kalkulátor van, amivel ki lehet számolni. Én ezt használtam: https://www.hrportal.hu/gyes_kalkulator.html

Meddig jár?

A szülést megelőző 28. naptól a szülés utáni 139. napig. A 28 napot a várható időponttól számolják, tehát amire a kismama ki van írva. A gyermek születésétől fogva 128 nap van arra, hogy megigényeljük a munkáltatónál.

 

Gyermekgondozási díj (GYED): Nem alanyi jogon járó támogatás, és nem csak az anyuka igényelheti.

Mi kell ahhoz, hogy megkapják?

  • Legalább 365 napnyi biztosított jogviszony az elmúlt 2 évben. (Volt munkahelyük.)
  • Akkor is jár, ha a CSED ideje alatt megszűnt a biztosítási jogviszonyuk. (Kirúgták az anyukát, vagy megszűnt a munkahelye).

Mennyi járhat?

A maximális megállapítható összeg havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet, ez a 2017-es minimálbér növekedésének köszönhetően 178 500 Ft.

Meddig jár?

A gyermek 2 éves koráig. Ha a szülő igényelte a CSED-et, akkor annak lejárata után folyósítják, de legkorábban a szülés várható időpontját megelőző négy hétben lehet igényelni. Egy csavar a dologban, hogy befolyásoló tényező a szülést megelőző biztosítási jogviszony. Tehát ha a szülést megelőzően az igénylő csak 370 napon át volt biztosítotti jogviszonyban, akkor ennyi ideig jár a GYED. Ikergyermek esetén a GYED 2+1 évre jár, viszont a diplomás GYED csak a gyermek 1. születésnapjáig igényelhető. Érdekességek: Lehetőség van mellette dolgozni korlátlan időtartamban. Mindkét szülő igényelheti, így az apuka is felveheti.

 

Gyermekgondozási segély (GYES): Alanyi jogon járó ellátás. Erre a támogatásra nem csak a szülők lehetnek jogosultak, hanem nevelőszülő, vagy gyám is.

Meddig jár?

Ideális esetben a gyermek 3 éves koráig, tartósan beteg gyermek 10 éves koráig, ikerterhesség esetén pedig tankötelessé válásuk évének a végéig jár.

Mennyi jár?

Nem kell sokat számolgatni, 2017-ben nem változott az folyósított összeg, így a 2014 óta élő 28 500 Ft kap a jogosult, amiből levonnak 10% nyugdíjjárulékot.

 

Anyasági támogatás: A gyermek születése után igényelhető az egyszeri anyasági támogatás.

Mi kell ahhoz, hogy megkapják?

  • azok a kismamák, akik terhességük hónapjai alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer terhesgondozáson vettek részt

Mennyi jár?

Az anyasági támogatás nem kötődik biztosítási jogviszonyhoz. A támogatás összege 2017-ben 64 125 Ft ikrek esetén pedig 85 550 Ft. A támogatás a szülést követő 6 hónapon belül kell igényelni, ezt követően a támogatás elévül.

 

Babacsomag: Sok mindent nem tudok elmondani a babacsomagról. Érdemes erről a kerületi önkormányzat szociális osztályán érdeklődni, mivel mindenhol más feltételek vannak, és a csomag tartalma is változik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyapanaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2212268790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása